Welke therapieën kunnen wij u bieden?
Praktijk voor Psychotherapie Amsterdam e.o. biedt de volgende therapievormen aan:
Psychoanalytische psychotherapie
Psychoanalytische psychotherapie heeft het doel om u bewust te maken van verborgen gedachten en gevoelens. Dat maakt het mogelijk om psychische problemen beter te begrijpen en te verwerken. Uw verleden zal in deze therapievorm ook aan bod komen, aangezien gedrag en zelfbeeld vaak sterk bepaald worden door de ervaringen met ouders en verzorgers in de vroege jeugd. De gesprekken zullen vis à vis gedaan worden. Vooral de relatie met de therapeut is een belangrijk onderdeel van de therapie.
Steunend structurerende psychotherapie op analytische basis
Steunend structurerende psychotherapie op analytische basis is een therapievorm waarin in eerste instantie vooral structuur wordt geboden om de persoonlijke/emotionele basis te versterken, om vervolgens over te kunnen gaan op het verwerken van gevoelens.
Interpersoonlijke psychotherapie (IPT)
Interpersoonlijke psychotherapie is een kortdurende, focale, steunende gesprekstherapie. IPT is opgenomen in de richtlijnen voor de behandeling van depressie en van eetstoornissen. Daarnaast worden inmiddels verschillende andere psychische stoornissen ook met IPT behandeld. IPT is gebaseerd op de gedachte dat veranderingen in het aantal of de aard van belangrijke relaties een depressie kunnen uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. IPT is ontwikkeld door Gerald Klerman en Myrna Weissman in de VS.
Cliëntgeoriënteerde psychotherapie
Cliëntgeoriënteerde psychotherapie is een therapievorm die u stimuleert om ontdekkingen over uzelf te doen. Reflectie in uw gevoel en gedrag en de confrontatie ermee staan centraal. Deze therapievorm heeft tot doel u te laten ervaren wie u bent, wat u wilt en wat u belemmert in het leven.
Psychoanalyse
Psychoanalyse is een intensieve en langdurende behandelvorm van drie tot 5 sessies per week waarbij de mogelijkheid bestaat tot een bankanalyse. Het vrij uit spreken – over heden en verleden -, het vrij associëren, het frequente contact met uw psychoanalyticus en het liggen op de bank van u als analysant, vormen belangrijke onderdelen van deze behandeling. Dit helpt u om uw eigen binnenwereld beter te leren kennen, u meer bewust te worden van dieperliggende (vaak onbewuste) patronen en om lang bestaande moeilijkheden in gedrag, gevoel en gedachten door te werken, ten einde een grotere en duurzame innerlijke vrijheid te verwerven. Deze vorm van behandeling wordt op dit moment niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Voorafgaand aan de analyse zal een korte intakefase zijn waarin met u wordt onderzocht en besproken of deze vorm van behandeling passend voor u zal zijn.
Schematherapie
Schematherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gekeken wordt naar ervaringen uit de jeugd om huidige gedragspatronen te doorgronden. U leert zelf deze gedragspatronen te veranderen zodat u zich beter gaat voelen, beter voor uzelf kunt zorgen en meer voor uzelf kunt opkomen. Ook leert u luisteren naar uw behoeftes en leert hier op een gezonde wijze mee om te gaan.
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie is een therapievorm waarin het menselijk gedrag en diens denken, in wisselwerking met omgevingsfactoren, centraal staat. Iedereen doet, denkt en handelt op een bepaalde manier. In de loop van ons leven hebben we veel gedrag aangeleerd. Iemand die psychische problemen heeft, kan leren anders te denken en/of dingen anders aan te pakken dan voorheen. Het doel van CGT is het opheffen van concrete problemen, belemmerende gevoelens en negatieve denkbeelden. Er kunnen opdrachten gegeven worden waarin geleerd wordt om anders tegen problematische situaties aan te kijken en ermee om te gaan. Ook kunnen er huiswerkopdrachten meegegeven worden. De inzet van de cliënt is bepalend voor de duur van de therapie.
Partnerrelatietherapie
Partnerrelatietherapie is een therapievorm waarin de problemen die u en uw partner hebben gezamenlijk besproken worden. De psychotherapeut zoekt samen met u en uw partner naar andere manieren om met de problemen om te gaan. Vooral de communicatie en interactie tussen u beiden is een belangrijk onderdeel van de therapie. In de therapie kunt u zich bewust worden van onderlinge reacties op elkaar en begrijpen welke invloed een ieder op elkaar heeft.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken. Bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, medische handelingen of pesterijen. EMDR wordt ook steeds vaker ingezet bij andere problemen en klachten zoals angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn.
Emotionally Focused Therapy (EFT)
Emotionally Focused Therapy (EFT) is een vorm van partnerrelatietherapie ontwikkeld door Dr. Sue Johnson. In de EFT worden terugkerende patronen tussen stellen opgespoord waardoor zij kunnen leren om deze patronen te doorbreken en de emotionele verbinding te herstellen. Op die manier kunnen stellen middels EFT weer intimiteit, veiligheid en vertrouwen bij elkaar ervaren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er goede resultaten met EFT bereikt worden en deze resultaten tevens bestendigen.
Mindfulness
Mindfulness is een behandelvorm waarbij cliënten technieken leren te gebruiken om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ander ongemak. Cliënten leren ook om meer stil te staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als ook de kleine dingen. Mindfulness wordt in de praktijk vaak gecombineerd met andere therapievormen, zoals cognitieve gedragstherapie.
Inzichtgevende groepstherapie
Inzichtgevende groepstherapie is een therapievorm waarbij meerdere deelnemers betrokken zijn. Tijdens de zittingen bespreken de groepsleden allerlei dingen met elkaar onder begeleiding van twee groepspsychotherapeuten. Kenmerkend voor groepspsychotherapie is dat niet alleen de cliënt en de psychotherapeut maar alle groepsleden een rol spelen in de therapie. Mensen zeggen dingen en doen dingen die anderen beïnvloeden. Daarbij kunnen gevoelens van herkenning, boosheid, verdriet of genegenheid ontstaan. Die gevoelens staan centraal in de therapie.